Αρχική» Η αγιότης του Ιερού Αυγουστίνου

Η αγιότης του Ιερού Αυγουστίνου

Η αγιότης του Ιερού Αυγουστίνου
Συγγραφέας : Λαυρέντιος Μ. Γρατσίας Αρχιμανδρίτης
Εκδότης : Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Αγίου Αυγουστίνου
Έτος έκδοσης : 2009
ISBN :
Σελίδες : 79
Σχήμα : 21χ14
 
Κατηγορίες : Άγιοι, Θεολογία
 

5.07 €
4.51 €
[...] Οι απόψεις αυτές απασχόλησαν πολύ τον Γέροντα και την περί αυτόν συνοδεία. Είναι αλήθεια πως πράγματι ο Αυγουστίνος, αποκομμένος από το πνεύμα και τη θεολογία των Πατέρων της Ανατολής, υπέπεσε σε δογματικά λάθη. Είναι όμως εξίσου αληθές, το ότι ο Αυγουστίνος δεν ενέμενε δαιμονικώς στο λάθος του, προκαλώντας αίρεση, αλλά όταν η Εκκλησία του υποδείκνυε το λάθος το απέρριπτε και το αναθεωρούσε. Άλλωστε αρκετοί ήταν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, οι οποίοι υπέπεσαν σε δογματικά λάθη, πριν αποφανθεί για τις δογματικές αυτές αλήθειες η Εκκλησία Συνοδικώς.

Πρέπει, λοιπόν, να παραδεχθούμε, ότι ο Αυγουστίνος, ως τέκνο αυτής της εποχής, υπέπεσε μεν σε δογματικά λάθη, τα οποία προκλήθηκαν εξαιτίας της μη συνοδικής διατυπώσεως της αληθείας της πίστεως από την Εκκλησία, αναθεώρησε δε τα δογματικά λάθη της διδασκαλίας του, όταν η Εκκλησία του τα επεσήμανε. Αυτό πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ο Αυγουστίνος ουδέποτε διέκοψε την κοινωνία του με την Εκκλησία λόγω της διδασκαλίας του, και ουδέποτε η Εκκλησία διέκοψε την κοινωνία της με αυτόν. Αντίθετα, η Εκκλησία έχουσα αυτήν ακριβώς την άποψη περί Αυγουστίνου, Συνοδικώς αναγνώρισε την αγιότητα του βίου του και τον κατέταξε στις αγιολογικές δέλτους της.

Ο θόρυβος όμως περί του αγίου Αυγουστίνου δεν κόπασε. Πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την αγιότητα του ή που αναζητούν περισσότερα στοιχεία περί του αγίου Πατρός, της διδασκαλίας του και της αγιότητάς του. Συμβάλλοντας, λοιπόν, σε αυτόν τον θεολογικό διάλογο περί Αυγουστίνου η καθ' ημάς ιερά Μονή αγίου Αυγουστίνου Φλωρίνης εκδίδει το παρόν τεύχος, το οποίο είναι πόνημα του ευλαβέστατου και αγιοφίλου Αρχιμανδρίτου της Μητροπόλεώς μας π. Λαυρεντίου Γρατσία.
Ο π. Λαυρέντιος, στηριζόμενος στις πηγές, αλλά και σε συναφείς θεολογικές μελέτες, απαντά με επάρκεια σε όλα τα ερωτήματα πού τίθενται "περί Αυγουστίνου". [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Περισσότερα Βιβλία στις Κατηγορίες

Μέγας Αθανάσιος

Λέκκος, Ευάγγελος Π.
Σαΐτης(2007)
960-88223-6-Χ
62
2.50 €
1.75 €

Ο Άγιος του αιώνα μας

Χονδρόπουλος, Σώτος
Καινούργια Γη(2000)
960-85111-6-Χ
392
14.91 €
13.27 €

Οι καμπάνες των χριστουγέννων

Πνευματικάκις Χαριτων, Αρχιμανδρίτης
Σωτήρ(2013)
 
125
4.00 €
3.60 €

Καλάθι Αγορών

Το καλάθι σας είναι άδειο